Super-LumiNova

2009.08.08. 21:02

Ha már szóba került az imént, akkor fejtsük ki bővebben:

A probléma adott: az igen apró elemek terhelése nélkül megoldani a karórák mutatóinak és számlapjának megvilágítását, hogy sötétben is leolvasható maradjon a pontos idő. A feladat nem is olyan egyszerű.

Először is kislexikon, mivel sokan keverik a fogalmakat:

Alapvetően lumineszcens festékréteg felvitelével kialakított megoldásokkal fogunk találkozni. Mi is az a lumineszcencia (azon kívül, hogy igen szép szó)? : Definíciója szerint hidegtest-sugárzással létrejövő fény. Tehát nem lánggal égés, izzás például. A lumineszcenciának rengetegfajtája létezik, például a biolumineszcencia is. Itt élő test (szentjánosbogár) bocsát ki fényt.

A sok közül számunkra három típus fontos:

1. Fluoreszkálás: olyan anyag tulajdonsága, ami UV fény hatására a beeső UV (azaz láthatatlan) fényt elnyeli, és azonnal, látható fény formájában kibocsátja. A régebbi órák számlapjának festése többek között ezt a tulajdonságot is hordozta.

2. Foszforeszkálás: Ez már az igazi "nappal feltöltődik - sötétben világít" festék tulajdonsága. Régebben cink-szulfid, ma pedig (szándékosan) szennyezett Stroncium Aluminate (nagyjából ez lesz a Super-LumiNova) használatával érik el. A működés fizikája megegyezik a fentivel, de a fénykibocsátás jóval a beeső fény kiiktatása utánig megmarad, ezért használható az óra- és egyéb számlapok, kijelzők éjjeli megvilágításához.

a Super-LumiNova

3. Radiolumineszcencia: Itt sugárzó anyag bomlása során fellépő fényjelenségről beszélünk. A legtöbbször béta-sugárzást kibocsátó izotópot használnak, ennek megvan az az előnye, hogy nem hatol át az óra burkolatán, tehát semmiféle egészségkárosodást nem okoz. Meg kell azonban jegyezni, nem egy búváróra (amikben előszeretettel használják, magas fényereje, és akár évtizedekig önállóan világító tulajdonságuk miatt) használati útmutatásában szerepel a "dobja el és fusson" utasítás az óra rommá törése esetére... 

az UZI protector: így világít évtizedekig, éjjel nappal

Az 1900as évek elejétől alkalmazzák a radiolumineszcenciát, azonban eleinte a fel nem ismert veszély miatt a Rádium izotópjait használták előszeretettel órák és repülőgép-műszerek világításának megoldására. A felhasználók még csak-csak megúszták kisebb sugárterheléssel, de a gyártósorokon a számlapokat festő munkások legtöbbje komoly sugárbetegségekre tett szert. Manapság ezért csak tríciumot használnak ilyen célokra, azt is csak professzionális búvárórákban, a többit pedig megoldja a Super-LumiNova.

Ami pedig - mint említettük - egy foszforeszkáló anyag, semmiféle káros sugárzást nem bocsát ki, nem is mérgező, és fényereje 10-szerese a régebbi foszforeszkáló megoldásoknak. További előnye hogy nem "öregszik", kapacitása évek múltán is ugyanakkora mint újkorában. Cserébe víztől óvni kell, ha egyszer beázik az óra (amire azért amúgy is illik figyelni hogy ne történhessen meg), akkor az erőteljesen roncsolja a festést.

A Super-LumiNova a kerek számokat szereti: elődjeihez képest nagyjából 10x erősebb fényt, 10x hosszabb ideig bocsát ki (eddig a jó hírek), valamint 10x drágább. De a fentiek tükrében nem csoda, hogy manapság már nagyon sok, komolyabb foszforeszkáló bevonattal ellátott órában ez az anyag található meg.

Szerző: Sundance-

6 komment

Címkék: technika

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr181297231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.13. 19:39:45

@VorosCsepel: Nem rossz :) De 12.3 év után már csak fele olyan erősen világít. Vacak :) :)
Plusz valahogy nem nagyon hangsúlyozzák az árát :)

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.13. 19:55:25

@Sundance-: Hááát, egy triciumos Uzi Protector sztem 30 körül hazavihető :)

VorosCsepel 2009.09.02. 16:04:36

@Sundance-: Nekem a P5900 type 3 van. Rohadtul meg vagyok vele elegedve:) Semmi markajelzes, csak praktika;)

www.traserh3watches.com/en/watches/detail.php?kat=1&watch=1

Kemeny 100$-ert vettem USAbol, sajnos a vamon megakadt:(
süti beállítások módosítása