Urwerk

2009.08.09. 21:18

Ők azok akiket egyszerűen nem volt szívem úgy bemutatni hogy fogom egyik modelljüket és annak részletes ismertetése kapcsán "mellesleg" megemlítem a gyártó céget is. Ilyen szintű elmeháborodottság amit ezek a srácok művelnek, az ennél jóval többet érdemel.

Tehát az Urwerk mint "címke" erősen visszatérő jellegű lesz, annál is inkább hogy most valóban csak rövidebben a gyártó kerül bemutatásra, de mézesmadzag elhúzás gyanánt jelzem előre, holnap UR-103T leírás. Ahol bekezdések telnek majd el csak azzal is, hogy hogyan is kell leolvasni róla a pontos időt. Íme:

 

UR-103T
 

 

Az Urwerk órás körökben - és elismertségéhez képest - extrém fiatal cég, 1995-ben alapította két testvér, Thomas és Felix Baumgartner (hol máshol, mint Genfben). Kettejük órásmesteri tudását tökéletesen egészíti ki a hozzájuk csatlakozott Martin Frei designer-i tapasztalata. Az órákat elnézve pedig ehhez a teljesítményhez valami plusz őrület is kellett, aminek forrásáról diszkréten hallgat mindenki. Természetesen minden mechanikus működésű, minden alkatrészt kizárólag kézzel gyártanak, áraik pedig szürreálisak.

A cégnév telitalálat. Urwerk. Egybeolvasva, és kiejtve, németül ugyanúgy hangzik, mint az "Uhrwerk", azaz "óramű". A Werk egyéb jelentései: munka, fejlesztés. És a legszebb: az "Ur" szócska egy sumér város neve, ahol bizonyítottan már 6000 évvel ezelőtt hatalmas napórákkal, fejlett időmérést végeztek (UPDATE: Köszönjük a kommenteket, igen az "ur" előtag németül valóban jelent "ősi"-t is, plusz jópont a cégnévnak). Ennél szebb szójátékot nem is kívánhatnánk.

Szerencsére itt nem fogyott el a lendület, maradt némi kreativitás az órákra is. 2003ra elkészült az UR-103, ami az azévi Baselworld-ön (lesz poszt magáról a kiállításról is) már komoly visszhangot keltett. Innentől pedig csak elrontani lehetett volna, de Urwerkéknek az nem megy, a 2009es UR-103-Tarantulával (a 103T felújított változata) és a CC-1-es modellel (nem kevés olyan mechanikus megoldást tartalmaz amit még óra soha nem mondhatott magáénak) végképp bizonyították hogy helyük van a piacon, valamint hogy tökéletesen elborultak mindannyian.

UR-CC1

Az említett órákról természetesen lesz külön poszt a közeljövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr591298990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delvideki 2009.08.13. 18:59:43

mellesleg az ur- prefix németül ősit jelent, lásd pl uralt, Urvater, Urmensch, stb...

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.13. 19:19:23

Köszönjük, valóban! :) Akkor méginkább jól sikerült ez a szójáték :)
süti beállítások módosítása