Hogy mi lesz abból, ha egy Steven Holtzman nevű úriember alapít egy céget, amiben a legjobb mesterek dolgoznak azért, hogy valami maradandót alkossanak? Nos kérem, az lesz a Maîtres du Temps, avagy az Idő Mesterei... Az elnevezés nem véletlen.

Steven Holtzman órákkal kapcsolatos pályafutása nagyjából 25 évvel ezelőtt indult, eladással és terjesztéssel foglalkozott az Egyesült Államokban. 1997-ben aztán megalapította a Helvetica Time Corporation nevű céget, ahol folytatta addigi tevékenységét, csakhogy most már kizárólag olyan minőségi svájci szerkezetek forgalmazásán dolgozott, mint például a Roger Dubuis vagy a Jean Dunand. Ezt végül annyira jól csinálta, hogy egyike lett a kevés észak-amerikai, elsőrangú órákkal foglalkozó független vállalkozásoknak. Alant egy Roger Dubuis-féle legenda:

Roger Dubuis Skeleton Double Tourbillon Excalibur

Persze Mr. Holtzman nem elégedett meg ennyivel, így létrehozta azt az egyesülést, ami nem pusztán egy órakészítő műhely, sokkal inkább egy teljesen új óraipari koncepció. Felkért néhány - szám szerint három - igazán hozzáértő kortárs mestert, hogy dolgozzanak ki valami olyat, ami igazán meg fogja rengetni a világot. Cristophe Claret, Roger Dubuis és Peter Speake-Marin pedig dolgozott, és végül előálltak a Maîtres du Temps első szenzációjával, a Chapter One-nal. Íme:

Maîtres du Temps Chapter One

 Nem csupán kinézetében, de tudásában is számtalan újdonságot hozott a cég első modellje. Retrográd dátum és GMT kijelzés, egy gombnyomásos kronográf és egy tourbillon. Ezeken felül két teljesen egyedi megoldású kijelzőt is kapott a Chapter One. A holdfázis és a hét napjainak megjelenítése ugyanis egy-egy forgó henger segítségével történik, amik a tok felső és alsó részén kaptak helyet. Maga a tok egyébként igen míves kialakítású és 18 karátos aranyból készül, a belső szerkezet láthatóságáról és védelméről pedig tükröződésmentes zafírüveg  gondoskodik.

2009 márciusában a svájci Baselworld2009 kiállításon mutattak be egy limitált példányszámú modellt, fehérarany tokkal és fekete számlappal, ez lett a Chapter One Limited Edition, érdemes rá vetni egy pillantást.

 

Maîtres du Temps Chapter One Limited Edition

A "gyenge" vizuális örömmámor után elégítsük ki lelkünk technokrata oldalát is, lássuk tehát, hogy szerkezetileg mit préseltek a mesterek az SHC02-es kaliberbe:

Kijelző:

  • kiegyensúlyozott másodpercmutató
  • 60 perces számláló 12 óránál
  • retrográd dátumkijelzés 3 óránál
  • retrográd GMT kijelzés 9 óránál
  • egy perces tourbillon 6 óránál
  • hét napjainak kijelzése 6 óránál, külön hengeren
  • precíz holdfázis kijelzés 12 óránál, külön hengeren

Funkciók:

  • kétállású felhúzó korona: alapesetben az óra felhúzása, kihúzva pedig az idő állítása a funkciója
  • kronográf: korona egy gombnyomásával végezhető start/stop/nullázó funkciók

A kaliber egy 58 köves, 558 alaktrészből álló automata szerkezet, 60 óra járástartalékkal. A tourbillon körbefordulási ideje 60 másodperc.

Az Idő Mesterei azóta - Roger Dubuis, Peter Speake-Marin, Daniel Roth felállásban - elkészítették a következő időmérő szerkezetüket, amely stílusosan a Chapter Two nevet kapta. Némileg módosított és letisztultabb design, de nem kevesebb innováció jellemzi az utódot. Azt hiszem, hogy ezzel a lendülettel a Maîtres du Temps igen hamar a svájci óragyártás egére lövi fel magát, akár állócsillag státuszba is. Csak így tovább!

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr301302848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesekukac 2009.08.12. 17:16:32

hát igen... gyönyörűek! (főleg az excalibur)

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.12. 17:56:54

@mesekukac: Ha minden igaz, és nem lustizom el, Roger Dubuis munkássága kap egy saját posztot majd, érdemes körülnézni a háza táján...

mesekukac 2009.08.13. 08:58:17

@DRichardka: az király lenne... és F.P.Journe is megérné a fáradtságot :-)

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.14. 11:04:28

@mesekukac: mondjuk nekem személyesen az ő órái nagyon nem jönnek be :)
süti beállítások módosítása