Urwerk UR103T 'Tarantula'

2009.08.13. 06:00

A néhány nappal ezelőttre ígért Tarantula leírást nem merem tovább halogatni, annak ellenére sem hogy igazán nem könnyű információkra lelni az UR103T-ről.

Mint már említettük, a Tarantula az UR103-as továbbgondolása, a nagysikerű elődmodell tökéletesítése. Az óra számos nyilvánvaló és kevésbé szembetűnő extremitást mondhat magáénak. Ami első ránézésre is mindenkinek feltűnik, az a klasszikus számlap és mutatók teljes hiánya. Helyettük egy 60 perces fix skála található 6 óránál, és egy - a gyártók szerint - svájci keresztre emlékeztető 4 karú forgó mechanizmuson elhelyezett 4 darab "szatelit".

A Tarantula

Egy-egy szateliten 3 számot találhatunk, ezek fogják az órát reprezentálni, a fix skála pedig a perceket. A kereszt forog az óra középponti tengelye körül, 4 óra/fordulat sebességgel, a szatelitek a saját tengelyük körül folyamatosan úgy forognak, hogy amikor az egyik elérte a perc-skála végét, és a következő szatelit kezdi meg a fix skála mentén az utat, az utóbbin található óra jelzés a távozó szatelitet követő legyen.

Mivel 4 óránként fordul körbe az egész mechanizmus, kitalálható, hogy 1-1 szateliten egymást 4-el követő számok kaptak helyet, tehát az egyiken pld 1-5-9, a következőn a 2-6-10, és így tovább. A pontos időt az határozza meg hogy az aktuálisan látható szatelit jelzése a perc-skálán mire mutat. A képről látható, hogy (normál óra járásával megegyező irányú járást feltételezve) a 6-os szatelit éppen elhagyta a skálát 6:59-nél (illetve 6:60nál, melynek pillanatában már a 7-es a 7:00-hoz ért) , és pár perc elteltével, most 7:03nál tartunk.

A leolvasás tehát gyerekjáték, nem úgy az óra, amelyben nem nagyon találunk "megszokott" anyagokat, formákat, vagy mechanikákat. A középső kereszt az UR103-hoz képest teljesen át van tervezve, és titán helyett itt már egy speciális réz-nikkel ötvözetből készül. Az anyagválasztás gondossága ellenére a szatelit-szerkezet 300-szor (!) nehezebb a megszokott mutatóknál. Ezek után nem csoda, hogy az ezt mozgató mechanika megtervezésénél, és kivitelezésénél a legnagyobb gondossággal kell eljárni, hogy a szerkezet pontos és tartós lehessen.

300szoros súlyú mozgó alkatrész

A tokozás rozsdamentes acél, de nem kell megijedni, kapott egy AlTiN-nek nevezett alumínium-titán-nitrit bevonatot, ami extrém keménységet és karcállóságot biztosít a szerkezetnek. Az alumínium, titán, és berillium ötvözetek több helyen is visszaköszönnek a Tarantulában, megalapozva ezzel a tartósságot, és némileg magyarázva az árfekvést.

Az óra hátlapja sem mindennapi - ugye feltűnt mindenkinek a korona kissé szokatlan elhelyezése is?. A Tarantulát a "hátára fordítva" előtűnik a "control board", ahol a 43 órás járástartalék visszajelzője, egy 15 perces, és egy 60 másodperces kronométer található - utóbbiak a precíz beállítás szolgálatában - és Breguet mester előtti főhajtásként egy finomhangoló csavar, mellyel a legfinomabb kalibráció válik lehetségessé.

Nem mindennapi hátlap

Abraham-Louis Breguet 'mellesleg' nem csak hasonló finomhangoló lehetőséget, hanem az ellentmondásos, de órásmesterek és vásárlók által is mélyen tisztelt Tourbillon szerkezetet is megalkotta, tehát munkásságáról még bőven fogunk szót ejteni, de ez már egy másik poszt tárgya lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr831306039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diktatorikus kleptokrácia 2009.08.13. 16:42:44

végre urwerk :)
tavaly kinéztem magamnak egy pofás darabot a frankfurti reptéren, de ez azon túltesz.

najmanna 2009.08.13. 16:56:19

uhrwerk. legalábbis németül.

dzsedi 2009.08.13. 17:38:21

esküszöm nem vágom, hogy hogy kell eztet a cuccot leolvasni. hülyék-e ezek a svijciak?

2009.08.13. 18:35:42

@Jimmy Dix:
Mondjuk a bevezetőben megadott magyarázat elég vicces, ennyi erővel mondhatnánk, hogy a magyar úr, uralkodó szúból származik.
Valójában a német "ur" annyit tesz régi, ősi, ó. Például uralt-ősrégi, urzeit-őskor, urknall-ősrobbanás, Urgrossmutter-dédanya.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.13. 18:50:32

@dzsedi: Pedig tényleg egyértelmű :) Az alsó kijelző jobbról balra 0-60-ig van skálázva, ezek jelentik a perceket. A felső négykarú cucc forog a saját tengelye körül, valamint azok a kis kúpszerű, szatelitnek nevezett cuccok is forognak... És ez az egész mechanizmus úgy van megtervezve forgásilag, hogy a percskálán csak 1 szateliten lévő szám "megy végig"... Tehát ahogy most az óra áll a képen, a hatos szám ugye elhagyta már a percskálát, és már a hetes kezdte el az uatat, ergo 7 óra valamennyi perc van. És hogy mennyi a valamennyi, azt onnan látod, hogy éppen a 0-60-as skálán hol jár az adott egész óra alatt lévő kis jelzés. Tehát az adott képen a 7-es szám alatt lévő vonal a percskála körülbelüli 3-as értékénél jár, tehát a végeredmény 7:03 :) És igen, hülyék :) Furcsa, de szerintem megszokás kérdése, ha minden nap egy ilyen lógna a kezemen, biztos 1 nap alatt mocskosul meg tudnám szokni ....

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.13. 19:13:58

@najmanna: Nem. Urwerk. Nézd csak meg az előző poszban (előző Urwerk-es posztban) hogy miért :) Szándékos az "elírás"

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2009.08.13. 21:53:54

@DRichardka: Háát, amikor kitalálták a decimális órát. a.k.a swatch beat az nem volt akármi. Három ilyen órám is volt (van) (másért), amiket igen komálok, csak a beatek megszokhatatlanok. De ez dögös, legalábbis fényévekkel okésabb, mint az übergeek bináris vekkerek www.binarisora.hu/

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.14. 11:10:42

@Dworkyll: mondjuk alapvetően informatikusként (értsd: geek :D) a bináris órák igen közel állnak a szívemhez, valahol írtam is már, hogy kapnak posztot... De ez a decimális Swatch Beat ez új volt, ebbe még beleásom magam azt hiszem :D

2009.08.14. 14:56:54

@Sundance-:
Látom téged is behülyített a posztíró előző agymenése. Az Urwerk, így h-nélkül, értelmes német kifejezés. Semmi köze a Sumér városhoz, olyan mint az urzeit.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.14. 15:08:43

@Ranx: Sundance volt a posztíró :D És ő maga is azt mondja, hogy értelmes...

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.14. 15:59:24

@Ranx: Khömm, én írtam a posztot.

"Ur" pedig (ott a másik postban meg is van már tárgyalva) valóban "ősi"-t is jelent, semmi gond ezzel, ezen már egyszer túl voltunk :)
süti beállítások módosítása