Wyler Genève Tourbillon

2009.08.21. 23:17

Mivel pár napos eltávomat töltöttem nemrég, Sundance kolléga egymaga állta a rohamokat a hét elején, így nem titkoltan egy kicsit neki is szeretnék kedvezni ezzel a poszttal, ő ugyanis a tourbillon elnevezésű gátrendszerrel szerelt órák nagy kedvelője és csodálója.

Paul Wyler 1924-ben alapította meg óramanufaktúráját Bázelben. Az Incaflex feltalálójaként Wylernek sohasem kellett túlzottan reklámozni a cégét, órái mindig híresek voltak ellenállóképességükről. Igazán akkor váltak mégis nagyobb körben ismertté, mikor 2008-ban egy tajvani bemutató során az egyik Wyler-féle automata szerkezetet egy nem kevés megterheléssel járó tesztnek vetettek alá. A megterhelőt itt szó szerint lehet érteni, ugyanis az órán egy gépkocsival hajtottak keresztül, ezután pedig jó pár méter magasról dobták a földre. A speciális ütéselnyelő rendszer állta a próbát, az óra tovább működött anélkül, hogy a szerkezetet bármiféle károsodás érte volna. Persze nem ez volt az óráik első durva tesztje, 1956-ban az Incaflex (amely egy olyan rugalmas rendszer, ami a billegőtengelyre ható erőket hivatott csökkenteni) hatásosságának bemutatásánál maga Paul Wyler hajította ki egyik órájukat az Eiffel-torony tetejéről. Ebből láthatjuk, hogy ezek az órák és szerkezetek nem éppen a megbízhatatlanságukról híresek...

 

Wyler Genève Tourbillon

A szóban forgó szerkezet azonban még ennél is több védelmet kapott. Nevezzük akkor nevén a kicsikét, a Wyler Genève Tourbillon olyan többszintű rázkódás és ütés elleni védelmi mechanizmusokkal rendelkezik, amelyekkel talán egyedülálló a karórák világában. A WT001-es kaliber egy titán házban kapott helyet. Az elő- és hátlapot négy darab - egyébként a Wyler órák védjegyének számító -, apró rugókkal elátott titán csavar rögzíti egymáshoz, mintegy szendvicsbe fogva a szénszálas technológiával készült tokot. Ezzel a megoldással a belső szerkezetet szinte teljesen függetleníteni tudták a toktól.

Ezen felül egy teljesen egyedi megoldású védelemmel ellátott koronát kapott. Mielőtt bármit is tudnánk csinálni, a védelem mindkét oldalát megfogva ki kell húzni, csak ezután hozzáférhető bármilyen művelet a koronával.

A harmadik védelmet maga a gátszerkezet kapta. A 6 óránál beépített tourbillon két, ütéselnyelő rugókkal ellátott alumínium hídhoz lett rögzítve, tovább növelve az amúgy sem elhanyagolható ütés elleni védelmét az órának. "Természetesen" mindez látható módon lett beépítve, hogy magunk is megcsodálhassuk működés közben a 60 másodperces körbefordulási idővel rendelkező tourbillon-t.

A számlapon az eddigieken felül 12 óránál találhatunk még egy GMT kijelzőt, valamint 3 és 9 óránál két, számunkra sokkal érdekesebb dolgot. A bal oldalon található járástartalék-visszajelzőben maximum "csak" annyi érdekesség lehet, hogy a szerkezet 120 órás járástartalékkal rendelkezik, amire akár azt is mondhatnánk, hogy "nem semmi".

A jobb oldalon található kis műszer azonban igazi kuriózum, és gyakorlatilag a billegő működésének a visszajelzésére szolgál. Teljesen felhúzott állapotban a billegő amplitúdója valamivel magasabb az optimálisnál, és drasztikusan lecsökken, mikor a szerkezet a járástartalék végén jár. Ennek kiküszöbölésére használható ez a mutató, így gyakorlatilag mindig az optimális működési tartományban tarható a szerkezet, ezáltal elérve minél nagyobb pontosságot.

Háromféle változatban kapható, illetve csak volt kapható, ugyanis limitált példányszámban gyártották. Mindösszesen 24 darab készült belőle, 8 db titán, 8 db 18 karátos arany valamint 8 db platina változatban. Az elő és a hátlap üvegezése egyaránt tükröződésmentes bevonattal ellátott zafírüveg.

A hihetetlen strapabíróság, az egyedi dizájn, valamint az igen kis széria gyakorlatilag azonnal klasszikussá tették ezt az igen remek kis szerkezetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr881329097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.22. 07:45:01

Hühhhhh. Ez gyönyörű, nem kicsit.

RealJackal 2009.08.22. 13:32:49

Képzelem mennyibe kerülhet, vagy inkább mondjuk úgy: mennyibe kerülhetett amíg kapni lehetett:D

shocker 2009.08.22. 16:25:34

Ez maga a csoda....

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.26. 14:16:34

Ami sajnos kimaradt a posztból, hogy a Wyler júliusban jegelte működését a világválságra hivatkozva, de állítólag 2010-ben újraindulnak... Reméljük a legjobbakat...
süti beállítások módosítása