Ez jellegében egy kicsit szárazabb poszt lesz, de a visszajelzések alapján úgy gondoltuk, hogy ennek a pár dolognak a leírása talán segít eloszlatni pár téveszmét az órákkal kapsolatban. Igazából szeretnénk ezt egy olyan futó posztnak kialakítani, ami folyamatosan "élne", tehát bővülne, akár olvasói igények alapján is, tehát várjuk a kéréseket, kommenteket, és igyekszünk megfelelni az igényeknek.

Automata szerkezet: olyan mechanikus óraszerkezet, melynek működése nem igényel külön beavatkozást a használójától. A rúgó felhúzása ún. rotor segítségével történik, amely a karon hordott óra mozgását használja fel a felhúzásra. Természetesen általában a korona segítségével ugyanúgy felhúzhatók ezek a szerkezetek is, de többek között pl. a Seiko gyártott olyan kalibert, amelynek a felhúzása csak és kizárólag a mozgási energia hasznosításával történik.

COSC: Contrõle Officiel Suisse des Chronomètres (Svájci Kronométer Minősítő Intézet) A legszigorúbb svájci minősítés. Az óra járását tizenöt napon keresztül ellenőrzik különböző helyzetekben és hőmérsékleteken. A legnagyobb járáseltérés maximum napi 10 másodperc lehet karórák esetében. Amennyiben az az előírt tűréseken belül van, úgy megkaphatja az óra a kronométer elnevezést.

Csavaros hátlap: Olyan hátlap, mely a tokba van csavarozva. Nyitásához speciális szerszám szükséges. Általában a búvárórák sajátja.

Csavaros korona: Speciális megoldású korona, ahol a jobb vízállóság érdekében a korona egy tőmítőgyűrű közbeiktatásával illeszkedik a tokból kiálló csőre. Szintén általában a búvárórák jellemzője.

GMT: Greewich Mean Time, vagyis greenwichi középidő. Olyan időzóna hivatkozás, amely lehetővé teszi a helyi idők megállapítását a Föld teljes területén. Használatát 1961 óta hivatott leváltani az UTC, az egyezményes koordinált világidő, amely már a szökőmásodperceket is tartalmazta, azonban mivel a GMT a Föld forgásához igazodik, ezért még mindig használják bizonyos nem csillagászati időmérések esetében.

Holdfázis: a Nap a Holdnak mindig csak az egyik oldalát világítja meg. Teliholdkor a Földről nézve a napsütötte, újholdkor pedig az árnyékos oldalát látjuk. Ugyanolyan megvilágításba nagyjából 29,5 naponként kerül, ez a holdfázisok periódusa. Érdekesség, hogy a Hold Föld körüli keringési ideje és a holdfázisok periódusának ideje eltér, a keringési idő ugyanis 27,3 nap.

Járástartalék: A teljesen felhúzott szerkezet hátralévő működési ideje. Kronográfoknál a stopper működése csökkenti ezt az időtartamot, mivel annak a mozgatása is rugóenergiát emészt fel.

Kaliber: A karórák belső szerkezetét nevezzük kalibernek.

Korona: Az óraszerkezet felhúzására és beállítására szolgáló gomb.

Kő, csapágykő: Mesterségesen előálított drágakő, mely a szerkezetben a tengelyek csapágyazására szolgál. Mivel a különböző keménységű anyagok kevésbé koptatják egymást, ezért egy igen kemény anyagra volt szükség, ez lett a szintetikus drágakő. Gyakorlatilag csak a gyémánt keményebb nála.

Kronográf: Olyan szerkezet, amely rendelkezik stopperfunkciókkal.

Kronométer: A COSC által minősített szerkezetek, melyek pontatlansága nem érheti el a napi -4/+6 másodpercet.

Kvarc szerkezet: Olyan óraszerkezetek, melyek működése a kvarckristály rezgésén alapul. Létezik digitális és analóg kijelzéssel eláttott változatban is.

Lünetta: A számlap körüli gyűrű, mely szolgálhat csak diszítő funkcióként is, de búváróráknál pl. a merülési idő mérésére is használható. Ami itt érdekesség, hogy búváróráknál a lünetta biztonsági okokból csak 1 irányban forgatható, a mutatók járásával ellentétesen.

Öröknaptáras óra: Azokat az órákat hívjuk így, amelyekben a dátum kijelzése előre programozottan történik, figyelembe véve a hónapok hosszát és a szökőéveket. Automata szerkezetben ezek megvalósítása igencsak bonyolult, így az ilyen szerkezettel ellátott karórák ára is ehhez igazodik. Ezeket az órákat általában 100 évente, némelyeket ritkábban újra kell "programozni".

Retrográd kijelzés: Olyan kijelző, ahol a mutató nem teljes kört, csak egy adott körívet jár be, majd mikor végére ért, visszaugrik az ív elejére, a kiindulópontba. Általában a hetek napjainak kijelzésére használják, de gyakorlatilag mindenféle funkció megjelenítésére alkalmas. Bonyolultságát az adja, hogy a pontos kijelzés érdekében nagyon jó minőségű, nagy precizitással megmunkált szerkezetet igényel.

Rotor: Az órarugót felhúzó, az óra természetes mozgásától lendületbe jövő, általában félkör alakú szerkezet.

Swiss made: Ennek a feliratnak a használatát az órákon törvény védi. Csak azok viselhetik, melyeknek a szerkezetének legalább az 50%-ában Svájcban készült alkatrészeket tartalmaz, ezen felül a tok svájci, valamint itt végezték a tokba szerelést és a beállítást is. Amennyiben a tok nem svájci, akkor a "Swiss movement" felirat használható.

Szkeleton: Az olyan órák elnevezése, melyek elő- és hátlapja is átlátszó, így működés közben is minden irányból megfigyelhető a szerkezet. Ezeknél az óráknál általában a belső vázszerkezetet is minél vékonyabbra marják, illetve ahol lehet, könnyítik, hogy a szerkezet láthatóságát minél inkább javítsák.

Tourbillon: A gátszerkezetet és a billegőkereket magába foglaló egység, amely a saját tengelye körül is forog. Mivel a saját tengely körüli forgási ideje általában 1 perc, ezért a másodpercmutató kerekének tengelyét is magában szokta foglalni. Eredetileg a különböző járáseltérések kiküszöbölésére találták ki, a mai preciziós gyártás, valamint igen magas anyagminőségek mellett azonban főleg esztétikai célokat szolgál, bonyolultsága miatt meglehetősen drágán.

Tritium, vagy trícium: Enyhén radioaktív anyag. Mivel foszforral keverve a kettő elegye látható fényt bocsát ki, ezért az órák számlapjára és a mutatókra festék formájában szokták felvinni, így sötétben is mindenkor leolvasható a pontos idő.

Zafírüveg: Szintetikus zafírból készült óraüveg. Sokkal karcállóbb, mint a plexi, azonban törékenyebb is. Keménységben csak a gyémánt veszi fel vele a versenyt.

 

Egyelőre ennyi lenne, de számtalan olyan dolgot hagytunk ki, ami szerintünk kicsit triviális, de mivel a posztot folyamatosan szeretnénk frissíteni, várjuk a kommenteket, olvasói javaslatokat, mivel, minek a leírásával tudnánk még kicsit segíteni eligazodni az órásvilág néha nem túl egyszerű fogalmainak világában. Magának az automata szerkezetnek a működésébe még mindig nem merültünk bele, illetve a szerkezeten belül található alkatrészek leírásába, de az a poszt is készül, és valószínüleg több, itt most megjelent fogalom sokkal részletesebb ismertetését, magyarázatát is tartalmazni fogja.

Szerző: DRichardka

9 komment

Címkék: technika

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr111310780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesekukac 2009.08.26. 12:32:06

esetleg néhány komplikáció:
- perpetual calendar
- minute repeater
- retrograde display
- flyback
- rattrapante
(bár az utóbbi kettőről már volt szó a Richard Mille poszton)

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.26. 14:14:55

@mesekukac:
Retrográd + öröknaptár benne, a repeaterek viszont külön posztot kaphatnának... A másik kettőt meg lehet átmásolom az RM cikkből, ha megfelelően lusta leszek az este... :D

mesekukac 2009.08.26. 17:23:13

@DRichardka: ja, tényleg benne, sorry.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.26. 23:02:10

@mesekukac:
Mármint úgy értettem, hogy beleraktam, mikor szóltál :D
Ezért lett ez a poszt, hogy ha bárkinek bármi ilyenje van, szóljon, megy :)

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.27. 07:45:28

Mondjuk szerintem ez így nagyon jó mint "kisszótár", de a komplikációk majd MINDENKÉPP kap(ja)nak egy-egy különálló posztot. Ilyen hogy Tourbillon, vagy Minute Repeater, a szerkezeti finomságoktól a kialakulásukig, történelmükig, stbstb, simán megérnek egy posztot.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.27. 10:44:42

@Sundance-:
Persze, nem hagynám ki semmiképpen, azért Breguet-tól a gyro tourbillon-ig eljutni sztem elég durva kis poszt lesz, már most élvezem :D

saxiCsabi 2009.11.01. 16:56:57

Itt komoly hozzáértő urak mondják el véleményüket. Jómagam csak mint óraszerető kotnyeleskedek. Próbálok tanulni a cikkekből. ill. hozzászólásokból. Ugy vagyok az órákkal, mint a hangversenylátogató a zenével. Ha nem is ért hozzá,azért élvezi, és imádja.

oti100 2010.08.21. 21:10:33

Láttam, hogy már röviden írtatok a lünetta funkciójáról, de egy kicsit bővebben kérhetnék erről valamit?

Köszönettel oti100.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2010.08.22. 21:54:59

@oti100: A Breitlingeknél már úgy is bele akartam mászni ebbe részletesebben, azt hiszem most már muszáj lesz kiegészítenem a szócikket :D
süti beállítások módosítása