BEXEI

2009.09.03. 14:50

Többször szó esett már a Bexei egyszemélyes magyar manufaktúráról, melynek színeiben Becsei Áron keze nyomán - a restaurálási és javítási munkák mellett - néhány igen különleges darab is elkészült. A sorozatgyártástól vagy piaci bevezetéstől mind a Primus, mind társai igen messze vannak, de a szerkezetek különlegessége a szakértők körében itthon is és külföldön is elismerő visszhangokat váltott ki.

Az interneten fellellhető - meglepően kevés - információ és néhány rövid interjú több kérdést vetett fel mint amennyit megválaszolt, tehát fogtuk magunkat, és ömlesztve rázúdítottuk a BEXEI manufaktúrára a minket leginkább foglalkoztató kéréseket. Áronék nagyon szívesen szakítottak időt kíváncsiságunk kielégítésére, válaszaikat alább olvashatjátok. 

Pár előzetes információ a "kisinterjú" elé. Először is az első poszt a témában. Amiből kiderül hogy Magyarország ma működő egyetlen, de annál jelentősebb óragyártójával van dolgunk. Az eddig elkészült négy műalkotás közül három asztali óra (Tourbillon No1 és Tourbillon No2, valamint a 20 mm magas (!!) Miniature Zappler), a negyedik pedig a már többször említett Primus. Egy-egy ilyen szerkezet elkészítése hónapokban, években mérhető, ezért is merült fel a kérdések között az esetleges piacra lépés módja és ideje. Egy 2008 év eleji interjúban Becsei Áron még nem tartotta valószínűnek, hogy nagyobb példányszámban piacra lépjen óráival, szerencsére mára ez a helyzet megváltozni látszik, mint lent látni fogjuk.

Miniature Zappler

Becsei Áron órásdinasztia harmadik generációjaként érettségje utáni kezdett belekóstolni édesapja mellett az órásmesterségbe, 10 év múlva (!) pedig már az AHCI (Académie Horlogère des Créateurs Indépendants) exkluzív köreinek tagja, amiről így beszélt:

"Ahhoz, hogy jelölt lehessen valaki, be kell mutatni a tagoknak egy saját tervezésű és kivitelezésű alkotást. Ha a tagok ez alapján jelöltnek felveszik, legalább kétszer ki kell állítani az AHCI-vel új kreációkat, bizonyítva, hogy tehetséges, önálló alkotóról van szó. Aztán pedig a tagok ismét szavaznak, hogy valóban elég kreatív-e az órásmester, tökéletesen kivitelezett munkát mutat-e be, tehát felvehetik-e tagnak. Amikor a Tourbillon No1. órám elkészült, felvettem a kapcsolatot az AHCI vezetőjével, Peter Wibmerrel. Ő nagyon kedvesen, lelkesen fogadta a levelem, és kérte, ha Ausztriában járok, mutassam be neki "személyesen" is az órát. Miután ez megtörtént, javasolta, hogy feltétlenül mutassam meg a többi tagnak is az órát, és ő javasolni fogja a felvételemet a tagjelöltek közé. Így is történt..."

Eddigi óráiról elmondható, hogy mind a négy a maga nemében mestermű, a Miniature Zappler-re elég ránézni, és elképzelni hogy a komplett szerkezet mindössze 2cm magas. A Tourbillon No1. is már számos komplikációval rendelkezett (világóra, holdfázis, naptár, járástartalék, és persze a duplex tourbillon), a Tourbillon No2 pedig kronométert és sokkal komplikáltabb öröknaptár rendszert is fel tud mutatni, 'hét napjai' és szökőév kijelzéssel.

Tourbillon No2

A legutóbbi nagy műről, a Primusról pedig esett már szó bőven, amiből elméletileg 9+1 darab készül (?), a nulladik semmiképpen nem lesz eladó, a többi 9 elkészítésére pedig megrendelés esetén kerülhet sor.

És most lássuk a rövid (és első a sok közül :) :) ) "interjút":

-

{Óravilág} Elkészült-e már második vagy Primus is a Nemzetközi Óramúzeumba került mellett? El fog készülni a 9+1 db?

[BEXEI] Az elsőt (azaz a 0/9-est) szeretném megtartani kiállítási darabnak, minden további példány kizárólag megrendelésre készül (érthető módon, mivel közel egy év egy-egy új Primus befejezése). Tehát ha mind a kilenc, világviszonylatban rendkívül alacsony példányszámnak számító darab megrendelésre kerül, természetesen el is készítem.

{Óravilág} Van-e bármilyen becslés egy Primus piaci árára?

[BEXEI] A piacon megtalálható (két) háromtengelyű tourbillon karóra árkategóriájában van a Primus is. (segítségképpen: Franck Muller és Thomas Prescher)

{Óravilág} Tervez-e az (évi kb 1db, mivel egyedül készíti, ha jól tudjuk)-nél nagyobb "tömegű" gyártást?

[BEXEI] A Primusból nem, mivel annyira kifinomult szerkezetről beszélünk, ami elkészítéséhez egyszerűen ennyi idő kell. Az új Bexei karóra-sorozatból már több darabot tervezek készíteni, de így is csak rendkívül limitált példányszámról beszélhetünk: évi max. 2-8 darabról.

{Óravilág} Hol láthatjuk legközelebb, esetleg milyen kiállításon, az órát (Primus, Zappler)?

[BEXEI] A legközelebbi kiállítás, amin részt veszek a 2010-es Baselworld lesz. Ráadásul 2010-ben ünnepli az AHCI a 25. évfordulóját, így nagyobb felhajtásra lehet számítani.

Primus

{Óravilág} Mik a legközelebbi tervek, készül-e már a Primus utódja, újabb modell. Vannak-e elképzelések hogy milyen komplikációkat fog tartalmazni?

[BEXEI] Év vége felé lesz publikus a fent már említett új Bexei sorozat, aminek három modellje lesz elérhető 2010 elejétől. Az egyik ebből egy különleges tourbillon szerkezettel lát majd napvilágot, amiről - a szabadalmaztatás miatt - még nem szeretnék részleteket megadni.

{Óravilág} Jól vettük-e észre, hogy itthoni ismertsége alacsony, maximum szakami körökben ismerik? Egyáltalán cél-e a szélesebb ismertség kialakítása?

[BEXEI] Eddig valóban nem fektettünk energiát a hazai ismertség kialakításába, azonban az új karóra sorozattal szeretnék itthon is  ismertté válni, és a legmagasabb színvonalú, egyedi különlegességeket  igénylő magyar megrendelőket is elérni.

{Óravilág} Tervezi egyszerűbb, "átlagosabb" szerkezetek készítését is, melyből egy nagyobb sortozat is elérhető lenne esetleg? Itt a "piac" felé fordulást értjük ezalatt. Vagy csak különlegességek kialakítása érdekli?

[BEXEI] Az egyedi, kézzel készített tárgyak mindig a legkülönlegesebbnek számítanak minden piaci szegmensben. Átlagos dolgokat nem kifizetődő manufakturális módszerekkel készíteni. Én a legmagasabb minőségű svájci órák szintjén készítem óráimat, ami igen nagy kihívás – főleg ezt elismertetni nem svájciként.

Mivel a Primus kapcsán sok megkeresését kaptunk (Mo-ról is), az új, három karórából álló sorozatban már lesz egy klasszikus,  kizárólag óra-perc-másodpercet mutató modell is,  ami az elegáns, letisztult formák kedvelői számára lehet vonzó.  

{Óravilág} Mit gondol, miért nincs legalább kicsivel nagyobb respektje az óragyártásnak itthon?

[BEXEI] Talán mert nincs magyar óragyártás sem. Egy 1900-as évek elejéről megmaradt évkönyvben több oldalnyi (!) órás-óratokkészítő mester nevével találkoztam, de ott is leírják, hogy már akkor kénytelenek voltak „mellékfoglalkozásokat” bevállalni a megélhetés miatt. (pl. ékszerész, látszerész stb.) Pár éve már nem tudják elindítani az órás szakképzést sem Magyarországon (a kevés jelentkező miatt), tehát sajnos nem is nagyon lesz „utánpótlás”. Így maximum a külföldi óragyártás kerülhet reflektorfénybe. Azonban szomorúan tapasztalom, hogy nagyon szűk (szinte csak a szakmai) réteg tud igazán különbséget tenni a divatórák és a valódi értékek között. Például sokaknak a ma oly’ divatos pilóta órák jelentik a „csúcsminőséget”, miközben nem hallottak még a Patek Philippe-ről, vagy Breguet-ről, a független órásmesterek kézzel készített, egyedi darabjairól nem is beszélve. Sokan nem tudják például, hogy még a legnevesebb márkák legtöbbje (!) sem képes saját szerkezetet előállítani, és csak a dizájnt építik fel egy beszerzett, sorozatgyártott szerkezetre.

Sajnos kevés olyan „szakmai” fórum van ma Mo-on, ahol „tanítanának” az óragyártásról, az órakészítésről, az órák valódi értékéről, arról, hogy a minőséget kellene értékelni, nem a reklámok mennyiségét.

{Óravilág} Milyen szinten folyik a számítógépes tervezés? Mennyi az, amennyi tervezhető és tervezi is géppel, és mennyi, amit kézzel, hagyományosan tervez?

[BEXEI] Az alapkoncepció mindig a fejemben születik meg, amit régebben - az első óráimnál - még papíron terveztem meg részletesen. Szerencsére gépészmérnökként kitapasztalhattam milyen tervezőprogrammal dolgozni, és mára már megállapodtam egy univerzális, de nagyon jól használhatónál. A karórákat már ezen terveztem, és nagyon megkönnyíti a feladatomat (mint minden műszaki tervezőét), de a szakmai tudást, a kreativitást egy tervezőprogram sem tudja kiváltani.  A mai napig sok rajzot, skiccet készítek papíron, excelben számolgatom a fontos adatokat, és rengeteg szakkönyvvel veszem körül magam tervezéskor. A szoftver a modellezésre jó, hogy lássam mi lesz a várható végeredmény.

{Óravilág} Az esetlegesen szükséges szerszámok gyártását is Ő maga végzi?

[BEXEI] Igen,  sok esetben saját magam készítem el a célszerszámot is, ha egy adott alkatrész csak azzal kivitelezhető a kívánt minőségben. A Primus-nál például egy komplett felfogó rendszert kellett terveznem, és elkészítenem, hogy egy (!) adott furat a megfelelő helyre kerüljön. Sokszor a  szerszám elkészítése napokba telik, míg a vele elvégzett munkaművelet csak pár perc. (Ezért is telik jóval több időbe az első modell kivitelezése, mint az azt követőké.)

{Óravilág} Az ismertségen s az elismertségen kívül milyen előnyökkel jár az AHCI tagjának lenni?

[BEXEI] Gyakorlatilag az AHCI célja, hogy a független órásoknak lehetőséget nyújtson. És pontosan ez a nagy előnye: magánszemélyként esélytelen egy nemzetközi kiállításon megjelenni (főleg az anyagiak miatt). Az első Tokiói Nemzetközi Órakiállításon is pl. az AHCI által tudtam részt venni, mint VIP kiállító, ahol a kiállítás és a szállás költségét is állta a szervező.

Az egyedi óragyártás nagyon speciális része az óraiparnak, ami miatt szintén nehéz „kitörni”; az AHCI pedig a legmagasabb színvonalat képviseli, így a tagságot nevezhetjük akár egy belépő/névjegy-kártyának is a nemzetközi luxuspiacra.

-

Eddig az "interjú", ami bennünk minimum annyi kérdést ismét felvetett, mint amennyit eddig megfogalmaztunk. Ismételten nagyon szépen köszönjük a válaszokat. Várjuk kommentekben az olvasókat érdeklő témákat is, és a sajátjainkkal együtt, ha összegyűlik pár épkézláb téma, ismét próbára tesszük Becsei Úr türelmét a kíváncsiskodásunkkal.

Addig is, a fent említett titokzatos új fejlesztéseket nagyon várjuk; kezd körvonalazódni mire fogok gyűjteni a következő pár hónapban/évben :)

Szerző: Sundance-

7 komment

Címkék: magyar bexei

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr951357724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.09.04. 09:54:02

A Tourbillon No2-őt akárhányszor látom meg, mindig dobban a szívem, pedig láttam már egyszer-kétszer :)
És ezúton köszönöm én is Becsei Úrnak a válaszokat!

Hegyi 2009.09.04. 10:56:30

Csodálatos szerkezetek. Gratulálok Becseinek, bár laikus vagyok, de szemet gyönyörködtetőek a munkái.

Elolvastam a felvezető posztot, az a találmány végül micsoda?

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.09.04. 11:55:58

@Hegyi: Hű, az azóta félig feledésbe merült :)
Illetve itt van róla pár mail az inboxomban. Kösz hogy eszembe juttattad, azóta engedélyt is kaptunk rá hogy bemutassuk, lesz róla szó!
Mondjuk ne ilyen BEXEI jellegű mechanikai komolyságot várj, inkább jópofa látványosságot.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.09.04. 19:17:26

@DRichardka: Egyetlen apró gond vele hogy nem cipelheted a csuklódon magaddal mindenhová :D

szabiaki (törölt) 2009.09.04. 19:28:44

Ez mondjuk szerintem index címlapra való téma.
Gyönyörű órák.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.09.04. 20:46:52

@szabiaki: Szerintem is, de sajnos nem került ki egyelőre :(

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.09.14. 13:40:55

@Sundance-:
majd mikor online posztolunk Baselworld2010-ről :D
Akkor valószínűleg az olvasótábor is nagyobb picit a kiállítás miatti zsongás okán..
süti beállítások módosítása