Valamikor a 2010-es év végén elég komoly változások történtek az életemben, ami azzal járt, hogy az addigi kényelmes irodai munkahelyet egy sokkal szellősebb környezet váltotta fel, így órafronton is változtatásokat kellett eszközölnöm. Az addigi fém-üveg, könnyen sérülő, karcolódó modellek helyett szükség volt valami olyan megoldásra, ami kicsit komolyabb védelemmel rendelkezik a fizikai behatásokkal szemben. Mivel a Casio G-Shock palettáján található modellek addig sem álltak távol a szívemtől, logikusnak tűnt, hogy ezekből kerül majd ki a következő karórám. Mivel az eredeti koncepció szerint gyakorlatilag az "eldobható" státuszba került volna, így az ár elég fontos szerepet töltött be a választásnál. Ezen felül a minél kisebb karbantartás-igény volt a fő követelmény, tehát valami olyan szerkezetre volt szükség, amit lehetőség szerint valamilyen kinetikus vagy akkumulátoros megoldás hajt. Mivel a G-Shock modellek csakis hagyományos elemes, valamint napelemről töltött akkumulátoros megoldással kaphatóak, így szerencsére eléggé leszűkült a kör. Az akkori választásom a GW-7900-1ER-re esett, ami nemhogy minden egyes kritériumnak megfelelt, de bőven túl is teljesítette azokat. Rádiójel vezérelte működés, illuminátoros háttérvilágítás, napenergiával töltődő akkumulátor, ébresztőfunkciók, stopper, visszaszámláló, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Azt hiszem, nem lövöm le a poént azzal, hogy végül szinte tökéletes elégedettséggel használtam több, mint két évig, és akkor is csak az utódja érkezése bírta letaszítani a képzeletbeli trónjáról.

01 GW-7900-1ER.jpg
GW-7900-1ER

A G-Shock, mint márkanév a Casio tulajdona, a széria első példányát egy Kikuo Ibe nevű mérnök hozta létre 1983-ban, ez lett a DW5000-C. A koncepció a "három 10" köré épült, vagyis a szerkezet áramforrásának hoznia kellett a 10 éves működési időtartamot, ki kellett bírnia 10 méterről leesést bármilyen kemény felületre, valamint 10 bar nyomást kellett elviselnie károsodás nélkül. Kikuo san többféle megoldással kísérletezett, de egyik sem vezetett eredményre, ugyanis azon logika mentén probált megoldást találni a problémákra, hogy minél keményebb valami, annál jobban bírja a gyűrődést. A legenda szerint azonban végül az hozta meg az áttörést, hogy mikor a fürdőszobája ablakából dobálta a járdára a prototípusokat, észrevett egy labdázó gyereket. Ezután állt elő azzal a megoldással, ami végül a mai napig a G-Shockok védelmének egyik alapköve: a szerkezetet lazán függesztik a tokozáson belül, a külső védelmet pedig kemény gumi vagy műanyag burkolat adja. A DW5000-C és vele a G-Shock óriási siker lett, volt olyan év, mikor csak a G palettán belül 200 új modellel állt elő a Casio, az összesített eladások mostanra pedig több tízmillióra rúgnak. 

 02 DW5000-C.jpg

DW5000-C, az ős

A GW-7900 2009-ben jelent meg, a tudásához képest igen kedvező árcédulával. A csomagolás semmi érdekeset, sőt, igazából az égvilágon semmit nem árul el a benne található termékről, a név az egyetlen, amit külsőleg találunk az egyszerű fekete dobozon. Ezt kinyitva azonban ráncba szalad az ember homloka, mikor meglátja a regényekkel vetekedő vastagságú használati útmutatót, ami ugyan több nyelven tartalmazza ugyanazt a leírást, ettől függetlenül szokatlan ez a vastagság egy egyszerű időmérő szerkezethez. Maga az óra egy ízléses fém dobozban kapott helyet, meglepően becsomagolva. A Casionál senkinek nem jutott még eszébe, hogy egy ütés-, víz-, por-, mindenálló órát rossz ómen az aljától a tetejéig puha szivaccsal borítva prezentálni? Az első gondolat, mikor kézbe vesszük az, hogy nagy. Nem kicsit, nagyon. Persze a mai divat amúgy is a gigantikus divatóráknak kedvez, ennek azonban nem csak az alapterülete tepsi, megvan a magassága is ahhoz, hogy kényesebb helyzetben akár téglaként is funkcionáljon. Hogy fegyverként vagy építőelemként, azt az olvasó fantáziájára bízom. Legszélesebb pontján 50 mm, a magassága pedig 18 mm, ezekkel az értékekkel az emberiség nagy részét ki is zárta azoknak a köréből, akiknek a csuklóján még a szomszédok megvető, vagy éppen mosolyra húzódó tekintete nélkül viselhető. Meglepő módon egyébként kisebbnek érződik valódi méreteinél, például egy hasonló méretű Vostok-Europe elsőre ránézésre sokkal ijesztőbb. A tömege abszolút értékben sem vészes, napok alatt eltűnik a viselés érzése, viszont a méretből adódóan szinte sosem felejtjük el, hogy viseljük. A legváltozatosabb helyeken képes elakadni, legyen szó akár csak a pulóver ujjáról, vagy éppen háztáji szerelések közben gyakorlatilag bárhol. 

Lássuk akkor a funkciókat. Mint már említettem rádióvezérelt, valamint a Casio Tough Solar nevezetű techológiát használja, ami annyit jelent, hogy egy akkumulátort a számlapon található napelemek látnak el energiával. Az akkumulátor aktuális töltöttségi szintje látható a számlapon, de bevallom őszintén, legfelső fokozat alatt még akkor sem láttam, mikor az utód érkezése után kb. három hónapot a dobozában töltött. Ebben segítségére van egy olyan energiatakarékos funkció, ami mozdulatlan óránál bizonyos idő után egyszerűen lekapcsolja a kijelzőt, és csak a csukló mozgására, vagy bármelyik gomb megnyomására éleszti fel újra. A hivatalos adat szerint egyébként a teljesen feltöltött akku energiautánpótlás nélkül 5 hónapon keresztül tudja biztosítani a szerkezet müködését. A mozgásérzékelést máshol is felhasználták, az Illuminator képes olyan funkcióra, hogy mikor a számlapot magunk felé fordítjuk, automatikusan bekapcsol a világítás. Ez persze a világítás gomb hosszú nyomásával ki is kapcsolható szerencsére, mert például éjszakai vezetés közben figyelemelterelő lehet. 

A rádióvezérelt időbeállítás automatikusan működik, de manuálisan is rá lehet bírni, érdekesség, hogy ilyenkor viszonylagos mozdulatlanságot követel a procedúra, mozgás közben előfordult, hogy elsőre nem sikerült a szinronizáció. Persze probléma ilyenkor sincs, egy-két percen belül újra próbálkozik a pontosítással. 

Ezeken felül a nagyjából szokásos funkciókat tudja, 24 órás stopper, 24 órás visszaszámláló, automatikus naptár, holdfázis és árapály kijelzés, világidő a nagyobb városok neve alapján. Ami igen hasznos, az az 5 különböző időpontra beállítható ébresztés, szundi funkcióval. 

Gondolom azt mondanom sem kell, hogy hihetetlen módon bírja a fizikai bántalmazást, a két év alatt kapott hideget-meleget, szó szerint is, ütöttem falhoz, fémhez, fához, esés közben kapott aszfaltot, murvát, de gyakorlatilag nem látszanak rajta a használat nyomai. Két negatívumot tudok kiemelni. A külső, viszonylag rugalmas műanyag burkolat fizikailag teljesen elkülönül a szerkezet tokozásától, a szíjak lecsavarozása után szerszám nélkül eltávolítható. Ebből adódik, hogy a hosszú hónapok alatt a por, kosz, szőrszálak utat találnak a külső védelem alá, ami esztétikailag egy idő után kifogásolhatóvá teszi a megjelenést. Szétszedéssel és egy alapos tisztítással ez ugyan könnyen orvosolható, így talán ennyit tudunk áldozni a biztonság oltárán. Esztétikai probléma más is található az órán. A számlap négy sarkában található fém csavarok ugyanis valójában nem csavarok. Illetve olyan csavarok, amik funkció nélküliek. Mindössze egyetlen fordulat tartja őket a helyükön, ami azt jelenti, hogy alapállapotban is meglehetősen lazán illeszkednek, de a folyamatos használat során ki is tudnak mozdulni a foglalatukból. Ezt ráadásul olyan könnyedén teszik, hogy nekem kettőt is sikerült elhagynom belőlük. A másik gyenge pont a szíj. Hiába kommunikálják azt, érzésre nem igazán gumi, inkább valami nagyon puha műanyagnak tűnik. Ebből következik, hogy a csatnál szép lassan betöredezett, majd el is szakadt, így azt sajnos pótolni kellett. Nyilván nem várja el az ember, hogy örökéletű legyen, de ez úgy történt nagyjából két év viselés után, hogy párhuzamosan három-négy órát szinte biztosan használok. Persze neki kellett elviselnie a legzordabb igénybevételt, de mivel eleve erre tervezték, ez nem számít mentő körülménynek.

Összeségében az óra messze hozta azt, amit elvártam tőle. Helytállás kemény helyzetekben, legyen az tíz óra a legforróbb nyári napsütésben motoron (bár ez inkább előnyös, ilyenkor egészen biztosan teljesen feltöltött állapotba kerül), kemény hideg és hó munka közben, vagy akár csak egy rövidebb úszás, mikor frissülésre vágyik az ember. Minden körülmények között jól vizsgázott, az Illuminator tökéletes olvashatóságot biztosít bármilyen mostoha fényviszonyok között, a ToughSolar és a rádiójel vezérlés pedig szinte szükségtelenné teszi a más óráknál szükséges elemcserét-karbantartást-állítgatást. A csavarok kiesése rossz pont, a működést azonban nem befolyásolja. Ennél egyel nagyobb gond a szíj gyors elhasználódása, de ez lehet akár egyedi probléma is, emiatt nem törnék pálcát felette. A magyarországi boltokban most 45.000 Ft környékén kapható, ennyiért ugyan nem olcsó, de sokféle funkciójából a magasabb árkategóriákban sem található meg mind. Ezek, és a tényleg brutális fizikai tűrőképessége azok, amik igazán jó vétellé teszik ma a sportórák piacán.

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr826590215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása