Magyar óragyártás II.

2009.08.18. 11:11

Előző posztunkra számos hozzászólás érkezett, az Astron kapott hideget meleget, a Bexei nyilván csak dícséretet és elismerést (egyelőre sajnos nem voltak sikeresek Becsei Úrral való kapcsolatfelvételi próbálkozásaim), és szerencsére számos olyan komment is született, ami kicsit megvilágítja a magyar óragyártás történetét. Most pofátlan módon simán összeollózom amik a kommentekből kiderültek. Lássuk.

Jazzcool: "a múltban tudomásom szerint volt magyar zsebóragyártás talán Szentgotthárdon, Első Magyar Óragyár Rt. volt a neve". Úgy tűnik a "Hungária" zsebóra például ott készült. (erről később lesz még információ).

A MOM (Magyar Optikai Művek) biztos hogy gyártott számos asztali- és ébresztőórát, íme egy példa.

Jollytall: "Szigeti Nándor nevű ükapám és fia ismert óragyártó volt (Szigeti Nándor és Fia néven futottak az órák). 1867 körül kezdték, a Ferenciek tere 2 alatt volt a műhely/bolt. Én csak asztali órákról tudok, de még én is nyomozom. Egy angliai aukción láttam egyet, de már lekéstem róla. Az Éjszakai Pillangók című könyvben (igen a bordélyokról van szó benne), mint kortörténeti dokumentum szerepel benne egy korabeli hirdetés tőlük.

Arról nincs információm, hogy milyen szerkezet volt bennük."

A Vaterán sikerült is találni egy gyanús darabot (a leírást érdemes megtekinteni).

És köszönjük Axsmrl-nek az Index fórumos hozzászólást, amit most szintén lesz képem kimásolni ide, mert nagyon sok érdekes információ olvasható benne:

"A hazai óragyártásnak pedig túl nagy gyökerei sajnos nincsenek. Több ismert, jónevű órás meglehetősen nagy számban forgalmazott svájci werkes, de hazai tokba, itthon tett zseb- és karórákat (Brauswetter J., Fischer A. stb..). 

Kis számban mindenféle beépítés előfordult, de ilyen még ma is készül.
Készült zsebóra (Uránia, Hunnia, Turul és még jó pár névvel) a Szentgotthárdi Óragyárban viszonylag nagy számban az 1910-es és 20-as években, itt még részben hazai összeszerelésű szerkezetek is előfordultak, de ezek is alapvetően olcsó (cilinderes) svájci alapwerkek voltak. Ezek az órák még ma is viszonylag gyakoriak, nekem egy egész doboz van belőlük, de jellemzően romos állapotban.
Fogalom volt viszont a "pesti aranytok", egészen a 40-es évek végéig, ezek jó minőségű, itthon, sorozatban gyártott aranytokok voltak, amelyekben gyakran kimondottak komoly és értékes (IWC, Omega stb..), de eredetileg nem nemesfém tokos órákat építettek át.
A XIX. században, a valóban műhelyszinten manufakturális gyártás korában készültek valóban minden ízében hazai, itt tervezett, készített zsebórák, persze néhány darabos mennyiségben. Nekem is volt a kezemben hazai gyártású, Kiegyezés körüli korú spindli. 
Asztali és ébresztőóra készült nagy számban (MOM, Óragyár), teljes egészében hazai kivitelben. Ezek egyszerű, de robusztus pecekgátszerkezetes órák voltak, még ma is igen nagy számban fordulnak elő. Készültek svájci betétjáratos órák is (ahol a futómű-alap hazai, de külön, jó minőségű, import svájci horgonygátszerkezetes betétjáratot alkalmaztak, ezek a pecekgátszerkezetes óráknál sokkal jobb pontosságú-tartósságú kivitelek voltak). A II. Világháború idején a MOM gyártott tüzérségi gránátokba való időzítő óraművet is (pecekgátszerkezetes konstrukció, később ébresztőóra is készült belőlük). Sajnos ez az iparág a 70-es években végleg elhalt, de MOM ébresztő és asztali, illetőleg Óragyári asztali óra még akad elég szép számban.
Saját, említésre méltó kar v. zsebóraszerkezettel nagyobb mennyiségben sohasem tudtunk piacra lépni, fejlesztések sem történtek ebbe az irányba. Mint annyi minden más, ez is kimaradt...
"

Egyelőre ennyi történelmi információt sikerült összeszedni - nagyon köszönjük a kommenteket! A jelenre, azon belül a Bexei-re hamarosan visszatérünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr961317160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chabba (törölt) 2009.08.18. 13:51:59

OFF: nem tudnátok lecserélni a sárga betűszínt valami másra? Google Reader-ben sajnos egészen egyszerűen nem olvasható a szöveg.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.18. 14:19:18

@chabba: Szia!

Kipróbáltam, valóban :) Rendben, ezentúl nem színezünk, marad a dőlt betű, satöbbi :)

jollytall 2009.08.18. 19:33:54

Időközben sikerült beszélnem Szigeti Nándor unokájával és sajnos az derült ki, hogy a szerkezetet (és talán a házat is) valószínüleg importálták és ők csak felcimkézték (korabeli White Labeling). De ha valaki tud többet, mást, örömmel hallanék róla.
A könyv pontos címe: Éjjeli lepkevadászat (konyves.blog.hu/2009/08/18/bekebeli_kurvazasok)

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.08.18. 19:36:46

@jollytall: Igen, kicsit tartottam ettől én is.....
Időközben nekem pedig a Bexei-vel sikerült felvennem a kapcsolatot, érik a BEXEI poszt :)

Wesszájd Gábor 2009.09.15. 15:49:51

Egy olyan kérdésem lenne, hogy az Urania zsebóra biztos, hogy magyar? Mert találtam egy fórumot, ahol egy mike184 nevű user elég szépen levezeti, hogy Joseph Huber készítette az első Urania zsebórát, Németországban. www.equationoftime.com/forums/archive/index.php/t-16261.html
Vagy volt Uránia meg Urania is?

motoroshét 2010.02.16. 09:52:49

Brausrvetter János által gyártott eredeti müködö gyártási számmal ellátott zsebórám van,seladnám de csak hozzáértö s igazi mügyüjtönek.A fenti mester Szegeden gyártotta remekmüveit.

vinczellér 2011.06.06. 18:21:43

@jollytall: Hamarosan felteszek néhány fotót a szentgotthárdi zsebórákról,tokokról,számlapokról amelyek kakasos védjeggyel és szöveggel vannak ellátva.Mindegyik ankerjárat.Naptáras óra is van köztük.

kalanneni 2011.07.24. 22:57:52

@jollytall: A másikra is írtam:
jollytall 2009.08.17. 22:05:28 :
Nekem van egy órám tőlük, a nagyszüleimtől örököltem:
kephost.hu/kep/2011/07/sta50441_2.JPG
kephost.hu/kep/2011/07/sta50440_2.JPG

jollytall 2011.07.26. 18:27:48

@kalanneni: Köszönöm a képeket. A szerkezetről is tudsz képet csinálni? Azt ki gyártotta?

kalanneni 2011.07.26. 18:42:27

@jollytall: Szia! Megpróbálom megkérdezni az órást, aki helyrehozta. Most nem bántanám, olyan szépen jár :))

herika64 2012.07.28. 12:57:40

Van a birtokomban egy Szigeti Nándor és Fia feliratú nagy faliórám, családi örökségként maradt rám. Még emlékszem a hangjára, működött, de mióta nálam van nem húztam fel. Szívesen tudnék meg róla többet. Ha valakit érdekel, szívesen küldök képeket is róla.
süti beállítások módosítása