Az órák történetével foglalkozó posztban már említésre került, hogy a kezdeti mechanikus órák nem horizontálisan elrendezett akatrészekkel készültek, a kor technikai megoldásai és a technológia akkoriban ezt még nem tette lehetővé. Azonban mi történik akkor, ha az "ős" vertikális elrendezést a mai kor anyagaival, technikai ismereteivel gondoljuk újra? Megmutatja nekünk a Cabestan, hogy mi sül ki ebből a koncepcióból egy újvilági sütödében, Jean-François Ruchonnet értő kezei alatt...

Cabestan Winch Tourbillon Vertical

A gyártó saját bevallása szerint is egyszerű az óra mondanivalója: itt maga a szerkezet adja a stílust és a formatervet. Ennél a kompozíciónál ugyanis minden vertikálisan épül fel, olyannyira, hogy a "rendes" számlapot el is hagyták, így az idő pontos leolvasása sem hagyományos módon történik. A szerkezet több forgó "dobot" is tartalmaz, ezeknek a segítségével történhet az óra, perc, másodperc, valamint a hátralévő járástartalék leolvasása. A gravírozott alumínium dobok forgását golyóscsapágyas rögzítés teszi lehetővé. Az igazi különlegesség azonban nem a pontos idő megállapítását lehetővé tevő doboknál található, illetve csak részben. Az első igazi különlegesség a másodperc-kijelzésnél található, egy szintén teljesen függőleges elrendezéső tourbillon.

A vertikális felépítésű tourbillon

És hogy még ez se legyen elég technikai kuriózumnak, az óra valódi láncos "meghajtást" kapot, amely a rugóval ellátott ötödik dobra csévélődik fel. A 450 rozsdamentes acélszemből álló, kézzel szegecselt miniatűr lánc maga is egy óraipari műremek. 

"A" lánc

A belső részeket nem mondhatni, hogy túl sok minden takarná el a külvilág kíváncsi tekintete elöl, gyakorlatilag a komplett szerkezet mindegy egyes apró "építőkockája" megcsodálható működés közben. Ha esetleg valakinek olyan botor dolog jutna eszébe, hogy egy ilyet szeretne viselni hétköznapokon, akkor a 72 órás járástartalék és a 30 méterig biztosított vízállóság még bőven a kényelmes hordhatóság határain belül tartaná az órát, persze csak abban az extrém esetben, ha sikerült egyet beszereznünk a világon jelenleg létező 135 darab egyikéből.

A manuálisan felhúzható (stílusosan egy apró kurbli segítségével), 1352 db alaktrészből álló kaliber a CL 001 nevet kapta a keresztségben, és - bár így leírva csúnyán "hangzik" - a vertikális felépítést és a különleges anyaghasználatot (nikkel, arany és rozsdamentes acél) leszámítva nem tartalmaz különösebb érdekességeket. A 21600-as féllengésszám egy svájci szerkezetben ma már nem számít csodának, ahogy a 0,6 g-os tourbillon tok sem. Ettől függetlenül a cég mégis alkotott valami olyasmit, aminél ezek az értékek - hogy finoman fejezzem ki magam - a kutyát sem érdeklik, hiszen ahogy a bevezetőben is említettem, itt szerintük is az unikális kinézet és felépítés maga a dizájn és a csoda, úgyhogy beszéljenek helyettem a képek.

Cabestan caliber CL 001

Cabestan Winch Tourbillon Special Edition

Cabestan Winch Tourbillon Special Edition

Cabestan Winch Tourbillon Special Edition

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr621493018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesekukac 2009.11.04. 12:00:04

háát, ez inkább olyan, mint egy kódfeltörő gép, mondjuk a da Vinci kódban simán elférne kellékként... egyébként pedig le a kalappal.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.11.04. 12:41:40

@mesekukac:
első látásra azt mondtam, jó ég, mi ez? De aztán a kurblinál már tudtam, hogy poszt lesz belőle :D :D

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2009.11.04. 14:30:32

Nah, látom nem megy a kommentelők által sokszor kért "hétköznapi témákat is plíííz" dolog :D :D De szép (?? - najó, érdekes) óra, jó poszt, danke :)

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.11.04. 15:18:00

@Sundance-:
Látnád csak a következő posztot :D
Jah Te látod :D :D
De utána ígérem egy egészen hétköznapit néztem ki ... :D

RealJackal 2009.11.09. 08:21:04

Most őszintén, ez tényleg tetszik valakinek? Szerintem elég kevés ember szeretné az Enigma kicsinyített mását a kezén hordani, ráadásul szerintem pont nem azt sugározza amit egy órától az átlag ember elvár (bár, kétségkívül ha fel akarod hívni magadra a figyelmet, arra kiválló:D).

RealJackal 2009.11.09. 08:21:51

Akarom mondani: kiváló:D

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.11.09. 09:48:19

@RealJackal:
Sztem kuriózumnak istenes, de nem hiszem, hogy túl sok mindenkinek eszébe jutna csuklón viselni... Inkább gyűjteményi darabnak, érdekességnek jó, mint napi használatú cuccnak...
süti beállítások módosítása