Richard Mille RM008

2009.08.23. 23:00

Ha közel akarunk kerülni az automata karórák királyához, mai mechanikai precizitásunk és tudásunk non plus ultrájához, akkor nagyjából egy olyan szerkezetre lenne szükségünk, ami automata, kronométer minősítésű rattrapante kronográf, fly-back funkcióval, és mondjuk habként a tortára tourbillon-nal. És hogy ezek közül melyik tudást mondhatja magáénak a Richard Mille gyártású RM008? Mindet.

Nézzük akkor sorban, mire is képes ez a szerkezet, mely az órásvilág egyik jelenlegi csodája, de tartsuk szem előtt, hogy az RM modellek azóta számos szériát megértek, mégis az RM008 az egyik legjelentősebb közülük.

Richard Mille RM008 Tourbillon Red Gold

Tehát adott egy automata kronográfunk, kronométer minősítéssel, eddig nem hiszem, hogy magyarázatra szorul a dolog. Ami kicsit ijesztő lehet, azok a "rattrapante" és a "fly-back" kifejezések, de ígérem, egyik sem takar semmi ördöngősséget, "mindössze" a technológiai megvalósítás az, ami kicsi ötletességet igényel, de mindjárt fényt derítünk mindenre. Kezdjük az egyszerűség kedvéért a fly-back-kel. Ezek olyan kétgombos, ún. összeadó  kronográfok, melyeket a stopper funkció leállítása nélkül, menet közben is nullázhatunk. Ebben az esetben, ha nem állítottuk meg a mérést, akkor a nullázás után ugyanúgy folytatódik tovább a folyamat, mintha mi sem történt volna, mindössze a mutatók a nulla állásból folytatják a mérést. Egy "sima" kétgombos kronográfnál nullázáskor automatikusan megáll a mérés is, a megvalósítása nyilvánvaló okokból ennek a verziónak olcsóbb és egyszerűbb. A fly-back-nek létezik olyan változata is, hogy amíg nyomjuk a nullázó gombot, addig nullán tartja a mutatót, majd a gomb elengedésének pillanatában folytatódik tovább a mérést.

 

Richard Mille RM008 Tourbillon Titanium

A rattrapante kifejezés valamivel érdekesebb dolgot takar. A magyar kifejezés ezerszer beszédesebb, ezeket ugyanis uszálymutatós kronográfnak mondják. Ez a trükk részidők mérésére szolgál, a teljes mérés elveszítése nélkül. Hogy hogyan oldják meg? Két másodpercmutatóval. A stopper indításakor ugyanis a mérés két mutató fedésben lévő mozgásával indul. Az uszálymutató vezérlőgombját megnyomva az egyik mutató megáll, míg a másik, és vele együtt az egész mérés és a szerkezet jár tovább. Ilyenkor nyugodtan feljegyezhetjük a részidőt, vagy akár csak nézegethetjük a két külön mozgó (illetve ilyenkor ugye csak az egyik mozog) mutatót, majd újra megnyomva a vezérlőgombot az eddig álló mutató "utána ugrik" a mozgónak, és újra egymás fedésében folytatják útjukat.

RM008 és a két másodpercmutató

Az ilyen funkciókkal minddel rendelkező karórák megvalósítása igazi kis műszaki csoda, a Mr. Mille által tervezett RM008-as szerkezete 444 alkatrészből áll, valamint ezen felül a tourbillon még magáénak tudhat 77-et.

RM008 Tourbillon

 A szerkezet egy saját tervezésű, 70 óra járástartalékkal rendelkező kaliber, amely különféle anyagú tokokban kaphatott helyet, mint pl. a titán vagy az arany. A kronográf funkciókon felül az óra számlapja különböző visszajelzők egész tárháza, helyet kapott itt például a hónapok napjainak vagy a járástartaléknak a visszajelzője.

Az RM001 2001-es bemutatkozása óta a Richard Mille karórák csupán pozitív fejlődésről tettek tanúbizonyságot. Mind technológiailag, mind design tekintetében igen komoly fejlődésen estek át, azt hiszem, a képek magukért beszéltek. Ezeknek az óráknak a tulajdonosa elmondhatja magáról, hogy garantáltan az órásmesterség egyik csúcsdarabját tartja a kezében (illetve hordja a csuklóján), amely bárhol megjelenve garantáltan kivívja a közönség figyelmét és ámulatát. Ezeken felül a becses tulajdonos biztos lehet benne, hogy óráját nem fogja minden sarkon viszont látni, ennek azonban főleg az ára szab határt. Nem szoktunk a zsebekben turkálni, de végszóként az aktuális árfolyamok jelzése nélkül álljon itt, hogy mennyire kell gazdagnak lennie az embernek ahhoz, hogy egy ilyen gyönyörűséget magáénak tudhasson a szerencsés: mocskosul. A szerkezet ugyanis 450.000 euro környéki áron kapható, ha éppen kapható...

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr851332728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesekukac 2009.08.24. 11:10:03

Nagyon király, le a kalappal RM előtt!
A cikkben jók a fogalom-magyarázatok, talán még a tourbillont kellett volna kifejteni, hátha valaki nem tudja, mi célt szolgál... Bár ez lehetne egy külön poszt is, Breguet bácsi megérdemelné.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.24. 11:59:19

@mesekukac:
A tourbillon-nak ugyan külön nem terveztünk (még) posztot, de a fogalmas-magyarázós viszont annyira időszerű, hogy nemsokára kész is van és publikáljuk :)
A tourbillon-nal külön az a baj, hogy elég mélyen bele kellene szaladni a szerkezet működésébe, mert ha csak annyit írok, hogy a saját tengelye körül forgó gátszerkezet, akkor lehet, hogy az olvasók jó része elküld a fenébe :) Persze most, hogy így írom, lehet mégis kap magának az automata szerkezetnek a működése egy hosszabb posztot, abban ki lehetne vesézni ezt a témakört is... Ettől függetlenül igazad van, némi magyarázatot megérdemelt volna, elég sokat foglalkoztunk vele az eddigi posztjainkban is, magyarázat nélkül, de ígérem, hogy így vagy úgy, valamelyikünk hamarosan pótolja :)

eznemisénvagyok 2009.08.24. 12:12:08

Ilyet hord Felipe Massa, sőőőt!, még a típusszámot is róla nevezték el: RM005-FM, azaz Felipe Massa.

Íme:

www.lacotedesmontres.com/mesIMG/imgStd/21498.jpg

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.24. 13:24:34

@eznemisénvagyok:
Sőt, elég sok Richard Mille órából készült ilyen, RM008-ból is van Felipe Massa változat, szép zöld :D Készült belőle összesen 10 darab, 5 fehérarany, 5 pedig vörös arany tokozással...

eznemisénvagyok 2009.08.24. 14:26:28

@DRichardka: Nocsak! :o))

Még jó hogy én Schumacheres voltam/vagyok, ilyen drága órára nincs pénzem. :o)) Ha így haladunk, nem is lesz.

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.24. 15:14:00

@eznemisénvagyok:
Majd mikor mocskosul híresek leszünk, kérünk belőle tartósteszt-példányt :)
És egyébként bár órabuzi vagyok, de ha lenne ennyi pénzem órára sem vennék ennyiért, nézzen ki akármennyire is eszméletlenül...

eznemisénvagyok 2009.08.24. 15:21:01

@DRichardka: Az attól függ, mennyi pénzed lenne. Hidd el. :o)

DRichardka · http://oravilag.blog.hu 2009.08.24. 16:41:12

Oké, esetleg ha dollármilliárdos lennék :D
süti beállítások módosítása