Nem tehetek róla, a kortárs mesterek mindig tesznek le valami olyat a mai órakészítés előttünk fekvő virtuális asztalára, ami számomra elhomályosítja picit a nagy elődök munkásságát.

Pedig foglalkozom veterán motorokkal, imádom az órák történetét és történelmét, rendszeresen tanulmányozok történelmi tetteket, hatásokat, így nem áll messze tőlem bárminek a szeretete, amin kicsit vastagabb por áll már, mint az IBM processzorgyártó részlegének tisztaszobáiban, és mégis.

Valamikor az óragyártás hajnalán, mikor a majdani acélrugó szerepét még disznósörte látta el, szinte látom magam előtt a munkapadjuk előtt izzadó mestereket, hogy valami olyat hozzanak létre, ami egy picit is pontosabb a "nézzünk-fel-az-égre" módszernél. Nem volt kitaposott út, nem volt mire alapozni a szerkezetek kialakításának metodikáját, szinte minden új volt, amibe csak belekezdtek a pontos mechanikus időmérő szerkezetek gyártásával kapcsolatban. Minden tiszteletem az övék, meghajolok előttük, néha mégis egy-egy új szerkezet elfújja az antik porral borított (majdnem) rózsaszín ködöt. Nemrég a Maîtres du Temps Chapter One és Two voltak azok, amelyek közelebb hozták a technokrata énem virtuális orgazmusát, most pedig ismét egy olyan gyártó órái kapirgálják az antik dolgokba vetett hitem foszladozó felszínét, ami a közelmúltban alakult, igaz, nem kezdők voltak a létrehozók.

Robert Greubel és Stephen Forsey nem éppen az ismeretlenség ködéből kitörve alapították meg manufaktúrájukat, mindketten megmutatták már, hogy igenis jól megérdemelt helyük van a svájciak saját kis panteonjában.

Greubel Franciaországban született, és már egészen fiatalon a családi vállalkozású manufaktúránál elkezdte tanulni az órásmesterséget. 1987-ben Svájcba költözött, ahol az IWC Grand Complication elnevezésű projektjén kezdett dolgozni. Ezek az órák még "megérnek egy misét", egészen biztosan lesz még nálunk posztjuk, bődületes bonyolultságú szerkezetek. Öröknaptár 500 évre előre, holdfázis kijelzés, összesen 21 funkció, mindez egy 71 köves (karóra!!!), 659 mechanikus alkatrészből állló kaliberből kipréselve. Ezután 1990-től a Renaud&Papi-nál dolgozott nagy bonyolultságú prototípusok előállításán, de később társtulajdonossá is vált, míg végül 1999-ben a függetlenség útjára lépett.

IWC Grand Complication

Forsey Angliában született, és pályafutása is innen indult. Nem volt családi óráscég, apja mechanikus dolgok iránti szeretete mégis ebbe az irányba fordította. 1987-től antik órák restaurálására és továbbértékesítésére szakosodott. 1990-ben felvételt nyert a WOSTEP (Watchmakers of Switzerland Training and Educational Program, vagyis Svájci Órakészítők Kiképzési és Oktatási Programja) elnevezésű iskolába Neuchatel-be, majd 1992-ben csatlakozott Greubel csapatához a Renaud&Papi-nál, ahol szintén a nagy bonyolultságú szerkezetek kifejlesztésén dolgozott. 1999-ben Ő is függetlenné válik, majd megalapítják Greubellel a "Greubel Forsey" céget, 2004-ben.

A Double Tourbillon 30° elnevezésű órájukkal debütáltak, ebben már felsorakozott azoknak a találmányoknak a nagy része, amit a két Úriember órafronton meghonosított. Többek között az a szerkezet, ami két, egymásba épített, egymáshoz képest 30 fokkal elforgatott tourbillon-ból állt, azt hiszem így már érthető is, honnan kapta az óra az elnevezést.

Greubel Forsey Double Tourbillon 30°

Egy nagyobb tourbillon-házban (aminek 4 perc a körbefordulási ideje) kapott helyett egy kisebb, 1 perces tourbillon.

Ezeken az alapokon került megtervezésre aztán a DT Technique, szkeletonizált tokban, növelt járástartalékkal, amely így már 120 órára rúgott.

Greubel Forsey Double Tourbillon Technique

A fenti kép nagyjából mindent elárul. Ilyenkor hiszem azt, hogy szeretnék piszkosul ráérő, mocskosul gazdag nyugdíjas lenni, pusztán azért a célért, hogy egy ilyen szerkezet működésének csodájában naphosszat gyönyörködhessek... A komplett szerkezet megcsodálható működés közben teljes, három dimenziós valójában a tükröződésmentesített bevonattal ellátott zafirüvegeken keresztül.

A szerkezet legkisebb darabjának készítésénél is kézzel történnek minimum a befejező munkálatok, mint a végső forma kialakítása vagy a polírozás. Az innováción felül mindig nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre is. Tükörfényesre polírozott fogaskerekek, speciálisan felületkezelt hidak, kékített csavarok polírozott fejjel, egyedi színű csapágykövek, mind a vizuális kielégülés felé vezető járdánk kikövezésének egy-egy újabb építőeleméül szolgálnak. A szerkezet jobb láthatósága érdekében még a számlap számozása is egy zafirüveg lapon lett kialakítva.

Double Tourbillon

A szerkezet egy 43 köves, 385 darabból álló GF02s kaliber, kettős tourbillon-nal, 120 órányi járástartalékkal és 21600-as féllengésszámmal. A két tourbillon 128 alkatrész felhasználásával készült, és a kettő együttes tömege alig több, mint 1 gramm (1,17)! Kialakításából fakadóan nem kis méretű, a tok átmérője 47,5, vastagsága pedig 16,84 mm. Mindegyik óra névtáblával van ellátva, melyet a tok oldalára csavaroznak, ezen felül minden egyes darabba kézzel gravírozzák bele az egyedi sorozatszámot. A tok elvileg 30m-ig vízálló, de erősen kétlem, hogy ezt valaha bárki is szándékosan letesztelné.

A számlapon az óra a perc és a másodperc kijelzésen felül helyett kapott még a külső tourbillon forgási idejének a kijelzése egy 4 perces skála formájában 6 óránál, valamint 3 óránál a járástartalék visszajelzője.

Nem szaporítom tovább a szót, aki érez magában elhivatottságot, az a Greubel Forsey honlapon tökéletes minőségű képeket (némelyik 10+ megabyte tif), valamint elég részletes leírásokat talál PDF-ben, természetesen angolul...

Azt hiszem nincs más dolgom, mint hogy várni pár 10-20 évet, és egészen biztos vagyok benne, hogy a Greubel Forsey szerkezeteket ugyanúgy a nagy klasszikusok között fogják emlegetni, mint akár Breguet mester szerkezeteit.

A bejegyzés trackback címe:

https://oravilag.blog.hu/api/trackback/id/tr741343618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesekukac 2009.08.31. 16:15:31

nem ismertem ezt a márkát, de le a kalappal! azért a 17mm tokvastagság nem piskóta, nagyon nem lehet eltüntetni az ingujj alatt :-) kiváncsiságból megnéztem, kb 400-500e dollár az ára...
süti beállítások módosítása